Informacije

     

     Fitoterapija kao znanstvena disciplina stavlja na prvo mjesto kontrolu kvalitete, sigurnosti i djelotvornosti finalnog proizvoda tj. biljnog lijeka (fitoterapika). Samo onda kada su zadovoljena sva tri parametra postoji garancija za njegovu zdravstvenu djelotvornost.

       Kvalitetu postižemo kontrolom uzgoja ljekovite biljke - od kvalitete sjemena, uvjeta rasta biljke, branja, skladištenja - kod samonikle biljke nemamo potpunu kontrolu kvalitete.

         Sigurnost podrazumijeva kontrolu količine pesticida, aflatoksina (otrovi nekih gljivica koje nalazimo na biljkama), mikroorganizama, radioaktivnosti kao i teških metala prisutnih u biljnoj drogi.

       Djelotvornost je osigurana uporabom proizvoda u kojima je dokazana prisutnost dovoljne količine djelatne tvari te njezina stabilnost (tzv. titracijom i standardizacijom proizvoda). Za postizanje terapijskog učinka veoma je važan oblik fitoterapijskog pripravka.

       Biljnim pripravcima treba pristupati s oprezom, kao i sa svim drugim lijekovima. Jer i biljni pripravci mogu u određenim uvjetima imati neželjene nuspojave, što se razumnom uporabom i pridržavanjem uputa u potpunosti može izbjeći.

       Za mnoge zdravstvene probleme priroda je odavno ponudila lijekove, koji će ih ublažiti, pa čak i izliječiti.