O celulitu

 

CELULIT

     Celulitis je u širem smislu naziv posebnog stanja vezivnog tkiva, često kod žena, koje obično zahvaća donje udove. Koža zahvaćenog predjela je bolna i pod prstima pucketa kao snijeg, a zapažaju se i čvorići, bolni spontano na dodir. Zgrudvani dijelovi masti vezivnog tkiva koji prate celulitis razvlače i olabavljuju vezivno tkivo i fibrozne trake koje idu od površine u dublje slojeve, dajući na taj način koži poseban izgled.
       Celulit pogađa više od 80% žena bez obzira na dob, tjelesnu težinu i gradu, a najčešće se javlja na bokovima, bedrima, trbuhu, stražnjici i nadlakticama. Na tim mjestima većina žena ima slabo vezivno tkivo, pa se masne stanice mogu lakše raširiti. No ružna "narančina kora", od koje pate i neki muškarci, nije samo estetski problem već i pokazatelj nepravilne prehrane, nezdravog i stresnog načina života te poremećaja metabolizma.

       Celulit je promjena na koži koja nastaje kao posljedica promjene stanica masnog i vezivnog potkožnog tkiva. U masnim stanicama povećava se količina vode i masnoće, zbog čega masne stanice povećavaju svoj volumen. One istovremeno pritišću krvne i limfne žile, što dovodi do poremećaja u cirkulaciji krvi i izmjeni tvari. Zadržavanje tekućine s otpadnim tvarima, koje krvotok ne može odstraniti, uzrokuje taloženje viška masnoće ispod kože, slabljenje vezivnog tkiva i deformacije na koži.

UZROCI CELULITA
      
Uzroci nastanka celulita mogu biti različiti, ali smatra se da je celulit boljka žena većih gradova. Najčešći uzroci nastanka celulita su naime nepravilna prehrana, psihička preopterećenost i nedovoljna tjelesna aktivnost, ali i preuska odjeća, slaba cirkulacija kao i različite bolesti. Tako primjerice, stvaranje celulita mogu potaknuti poremećaji rada žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, povišeni kolesterol, ali i reumatizam koji uzrokuje višak mokraćne i oksalne kiseline. Nedostatak želučane kiseline uzrokuje nedovoljno prerađivanje hrane, pa nastaje plodno tlo za bujanje celulita, a nedostatak sna onemogućuje dezintoksikaciju, iznimno važnu u borbi protiv celulita.
       Nastanak celulita mogu uzrokovati bolest ili prekomjeran rad jetre, ali i loša cirkulacija limfe, jer zbog otežanog izbacivanje štetnih tvari u organizmu dolazi do zadržavanja tekućine i gomilanja otpadnih tvari. Uzrok nastanka celulita može biti i hormonalna neravnoteža, naročito za vrijeme puberteta ili menopau-ze. Osim toga, sklonost celulitu može biti i nasljedna, a svim ovim uzrocima dodatno pomaže pretilost.
       Celulit može biti i nasljedan. Najčešće se javlja na bokovima, bedrima, listovima, a često i na trbuhu. Hormoni također igraju važnu ulogu u nastanku celulita.

CELULIT NIJE SAMO ESTETSKI PROBLEM
      
C
elulit nije samo estetski problem. On je pokazatelj nepravilne prehrane, nezdravog i stresnog načina života i poremećaja metabolizma. Sve to može uzrokovati i mnoge druge poremećaje, kao što su oticanje nogu i ruku, osjećaj težine, bolovi u leđima i zglobovima ili umor. Zbog toga je važno najprije dovesti u red svoj organizam, a potom ga održavati u zdravom stanju.
       Najučinkovitiji način borbe protiv celulita je kombinirana terapija iznutra i izvana: pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i pospješivanje cirkulacije, jer samo tako se mogu postići trajni rezultati.

ANTICELULITNI NAČIN PREHRANE
      
Specijalna dijeta protiv celulita ne postoji, jer nije potrebna. Važno je jesti svježe i visokovrijedne namirnice kako bi stanice kože i tkiva bile optimalno opskrbljene hranjivim tvarima. Jelovnik treba obogatiti sa što više ribe i mliječnih proizvoda, a barem jedan obrok dnevno treba započinjati juhom. Pri uzimanju namirnica s oznakom "light" treba također biti oprezan i ne uzimati ih u većim količinama od uobičajenih, jer i takve namirnice debljaju.
       Prehrana bogata sumporom, kalijem, vitaminom C pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma i time se celulit pobjeđuje iznutra. Medicinski ispitana anticelulitna dijeta raznolika je i bogata okusima, a učinak se vrlo brzo primjećuje. Ova dijeta omogućuje mršavljenje upravo na mjestima gdje je to potrebno. Iako samo mršavljenje za nestanak celulita nije dovoljno. Prema istraživanjima prof. dr. Clausa Petera Siegersa iz Njemačke, celulit se pobjeđuje prvenstveno iznutra, jedan od važnijih uzroka celulita je nakupljanje štetnih tvari i vode koje se talože uz masne stanice. Elementi, kojih u svakodnevnoj prehrani često nema, pomažu njihovu uklanjanju:

 • sumpor - ima ga u namirnicama bogatim životinjskim bjelančevinama; meso, ribe, mlijeko, sir, jaja,- pospješuje uklanjanje nakupljenih otpadaka, a koki su posljedica nepravilne prehrane.
 • kalij - u mlijeku, voću, žitaricama, rajčici, krumpiru – pomaže uklanjanju viška tekućine, čime ublažava otečenost.
 • vitamin C - u južnom voću, rajčici, feferonima, peršin, luk, češnjak, hren, klice, sojin umak te svježe i suho voće – povećava proizvodnju kolagena i onemogućuje nakupljanje masnih stanica u tkivima. Energetska vrijednost dijete je 1.000 kalorija dnevno. Ovu dijetu ne treba provoditi dulje od tjedan dana. Jela su raznovrsna i brzo se pripremaju a prehrana je bogata začinima i aromatskim travama, raznolikog okusa. Jelovnik se sastoji od jela i napitaka koje se koriste tijekom 7 dana.
 • MAGNEZIJ koji poboljšava probavu te pretvara masti, bjelančevine i šećer u energiju.
             Najbolji prirodni izvor magnezija: integralne žitarice, rižine mekinje, proso, soja, lisnato zeleno povrće, mahunarke, banane, orašasti plodovi i sjemenke.
 • BALASTNE TVARI tj. vlakna, ljuske i celuloza daju osjećaj sitosti, a istovremeno osiguravaju dobru probavu, uklanjaju otrove i čine čovjeka vitkim.
             Najbolji izvor balastnih tvari: integralne žitarice, riža, mahunarke, lisnato zeleno povrće te svježe i neoguljeno voće i povrće.

IZBJEGAVATI TREBA...

 • brze dijete koje kožu čine mlohavom i nakon kojih se izgubljeni kilogrami brzo vraćaju.
 • međuobroke: grickalice i slatkiše.
 • kavu, alkohol i nikotin.
 • hranu bogatu zasićenim masnoćama i proteinima životinjskog porijekla.
 • prezačinjenu, a posebno preslanu hranu, jer sol ima sposobnost zadržavanja vode, što je jedan od osnovnih uzroka nastanka celulita.
 • konzerviranu hranu.
 • dugotrajno sjedenje i stajanje.

VODA ISPIRE CELULIT
     
Jedno od glavnih sredstava protiv celulita je voda. Voda pospješuje izmjenu tvari, omogućava brže ispiranje otpadnih tvari iz organizma i pruža koži neophodnu vlagu iznutra, čineći je pritom glatkom i elastičnom.
       Dokazano je naime da nedovoljan unos tekućine usporava metabolizam za 2-3% i omogućava bujanje masnih stanica. Zato treba svaki dan popiti najmanje 2 litre vode, a njezin okus može se obogatiti prirodnim sokovima od voća ili povrća.
       Ne smije se zaboraviti ni ljekovito djelovanje biljnih čajeva koji potiču izmjenu tvari u organizmu, razgradnju šećera i masnoće te pojačano izlučivanje, djelujući tako protiv celulita. Biljni čajevi se mogu koristiti kao napici, ali i za liječenje celulita izvana, kao oblozi ili tople kupke.

ŠTO JOŠ POMAŽE PROTIV CELULITA
      
Da bi se omogućilo otjecanje nakupljene tekućine i otrovnih tvari iz organizma, a time riješio i problem celulita, prije svega treba pospješiti cirkulaciju krvi i limfe, a time i metabolizam. To se može učiniti na nekoliko vrlo jednostavnih načina.

 • SUHO ČETKANJE - kreme protiv celulita, koje se nude na tržištu, svoje djelovanje temelje na gnječenju i grijanju kože za vrijeme utrljavanja kreme, što potiče prokrvljenost. Taj učinak se može pojačati svakodnevnom masažom suhom četkom za masažu ili suhom spužvastom rukavicom. Prije tuširanja, tijelo treba na suho masirati nježnim kružnimpokretima četkom ili spužvastom rukavicom dok koža lagano ne porumeni,što poboljšava prokrvljenost kože i potkožnog tkiva.
 • NAIZMJENIČNO TUŠIRANJE toplom i hladnom vodom, ujutro i navečer, pospješuje metabolizam i izbacivanje štetnih i otrovnih tvari iz tijela.
 • SLANA KUPKA - sol izvlači vodu iz tkiva, zateže kožu i pospješuje metabolizam. Zato povremeno treba u vodu za kupanje dodati oko 500 g morske soli.
 • MASAŽA - nježno masiranje kritičnih područja pospješuje cirkulaciju krvi i limfe i tako pomaže protiv celulita, Budući da se celulit nalazi 3 - 5 mm ispod kože, u vezivnom tkivu, nema razloga za grubim i bolnim gnječenjem i pritiskanjem.
 • TJELESNA AKTIVNOST – svaki oblik kretanja koji pospješuje metabolizam odražava se pozitivno i na celulit. Osim jednostavnih vježbi, vožnje biciklom ili plivanja, pomoći će čak i obične šetnje, dok se za pojačani učinak preporučaju ciljane vježbe.
  Vježbe koje se provode u cilju uklanjanja celulita su ciljane vježbe, čija je osnovna zadaća topiti masne jastučiće, oblikovati mišiće i poticati izmjenu tvari u problematičnim zonama. Najbolje je vježbati barem jednom dnevno. Vježbe ne zahtijevaju ni vremena ni prostora, a vrlo su djelotvorne.

     STRIJE

       Strije nisu problem samo žena, već i mnogih muškaraca. Kad se jednom pojave, strije ostaju zauvijek, ali njihova se uočljivost može znatno smanjiti.

       Strije su uske brazde u koži koje nastaju uslijed naglog rastezanja kože i atrofije potkožnog vezivnog tkiva. Najčešće se javljaju kod žena u kasnijim mjesecima trudnoće, najčešće na koži trbuha, ali mogu se javiti i na grudima, bokovima, natkoljenicama, stražnjici ili bilo kojem drugom dijelu tijela. Strije mogu biti i posljedica naglog povećanja mišićne mase ili naglog udebljanja. U tim slučajevima strija nisu pošteđeni čak ni muškarci.
       Ovisno od prirodne boje kože, strije se u početku javljaju kao ružičaste, crvenkasto-smeđe ili tamno-smeđe linije. S vremenom postaju ljubičaste boje, a na kraju, kad se poravnaju s površinom kože, strije poprimaju nekoliko nijansi svjetliju boju od boje kože. Postaju manje vidljive, ali u potpunosti ne nestaju.

       Pravovremenom i pravilnom njegom kože kao i pravilnom prehranom može se spriječiti pojava strija, ali i znatno smanjiti uočljivost već postojećih. Kad se strije jednom poravnaju s površinom kože i izbli-jede, tada ih je mnogo teže liječiti.

       Zato se protiv strija preporuča:

 • masaža masažnom četkom ili masažnom rukavicom kako bi se poboljšala prokrvljenost kože,
 • mazanje hranjivim kremama i uljima, koja između ostalog sadrže vitamine A i E i voćne kiseline, kako bi se pospješila regeneracija i poboljšala elastičnost kože,
 • zdravo se hraniti i održavati normalnu tjelesnu težinu, te uzimati hranu bogatu vitaminima A, C i E te cinkom, silicijem i željezom.

     Redovnom uporabom našeg dijetetskog programa ČAJA PROTIV CELULITA - redovitom uporabom ovog čaja, dolazi do smanjenja masnih naslaga, gubitka celulita i zatezanja kože, ČAJA ZA MRŠAVLJENJEKAPI ZA MRŠAVLJENJE - postiže se vidljiv efekat, nakon 4-5 tjedana tijelo se oslobađa od 4 do 5 cm nekadašnjeg obujma.

       Biljni melem CELUMEL” je kombinacija aktivnih prirodnih sastojaka koji smanjuju celulitne jastučiće, te usporavaju nastajanje novih; učvršćuje, osvježava i njeguje kožu; potiče cirkulaciju; koža postaje mlađa, svježija, baršunasta.